Medfølelse er en sensitivitet over for ens egen og andres lidelse, sammen med et dybt engagement i at lindre lidelsen – Dalai Lama

Medfølelse er ligesom mange andre af disse ord – et stort ord med mange betydninger. Jeg kan godt lide citatet, men alligevel synes jeg at det danske ord ‘medfølelse’ ikke rummer ligeså mange som det engelsk ord ‘compassion’. Måske er det bare mine associationer.

Medfølelse med andre mennesker – også med sig selv. En lydhørhed overfor det at lide. Vi lider allesammen i en eller anden grad – den lidelse betyder meget for, hvordan vi interagerer med andre mennesker. Lidelse kan både være i direkte betydning – altså have ondt i ryggen, mangle søvn, hovedpine eller mange andre ting. Det kan også være indre lidelse – følelser vi hænger fast i som gør os ufri og at vi lider til stadighed. Konflikter i os selv eller andre kan føre til lidelse, som vi måske ikke evner at befri os selv fra der hvor vi er nu i livet.

Jeg oplever gang på gang at indre konflikter i mig selv kommer i vejen for at behandle mennesker på den måde jeg gerne vil. Her må jeg udøve medfølelse med mig selv for at komme videre. Medfølelse overfor mig selv, så jeg tilgiver mig selv for det jeg har gjort, således at jeg kan tilgive andre det de har gjort.

Dalai Lama siger også at dybest set er vi her på jorden for at hjælpe andre mennesker.  Grunden til dette – sådan som jeg ser det – er at alle mennesker er én. Det er et stykke viden som jeg har, men ikke kan forklare. Alligevel er det sandt for mig. Man kan vel sige, at det er min tro. Skeptikeren i mig kæmper mod at acceptere den slags viden, som hverken forklares eller bevises.

Medfølelse er en logisk praksis – at engagere sig i at lindre andres og egen lidelse.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s